A digitális világban együtt – generációk közös játéka Szombathelyen

2023 októberében harmadik alkalommal került megrendezésre a Szombathely2030 Program éves rendezvénye a Budapest Design Hét égisze alatt. A esemény, mely idén az „Életkorok Játéka” nevet kapta, új formátumban valósult meg. Talán ennek is köszönhető, hogy idén több, mint 150 fő vett részt a programon.

Szerepcsere
Ahogy a rendezvény neve is utal rá, a résztvevő idősödők és fiatalok egymás bőrébe bújva tapasztalhatták meg a másik korosztály mindennapjait, kihívásait. A digitális világban jártasabb fiatal korosztály az idősebb generációra jellemző offline kihívásokat próbálhatott ki, míg az idősebb résztvevők pedig visszaforgathatták az idő kerekét és fiatalos kihívásokkal nézhettek szembe.

Szemléletformálás játékosan
Az eseményen 10 állomáson különböző játékokkal, szórakoztató ügyességi feladatokkal várták az érdeklődőket, ahol olyan tevékenységeket próbálhattak ki, mint a céllövölde ittasságot szimuláló szemüvegben, akadályfutás banyatankkal, játék VR (virtuális valóság) szemüvegben vagy a hagyományos távolságmérés térképen, cérnával. A feladatok lényege a szórakoztatáson túl, hogy elősegítsék a város generációi közötti párbeszédet és nagyobb rálátást adjanak a másik korosztály kihívásaira. Az esemény egyik fő célja az idősödés felé való tolerancia növelése és annak a hangsúlyozása, hogy az idősödésre érdemes nem pusztán kihívásként, hanem lehetőségként tekinteni.

Design az idősekért
A játékos állomásokon és a szemléletformáláson túl azonban konkrét üzenettel is készültek a szervezők. Az idősellátás digitalizációját a zászlajára tűző at.home, mint az esemény egyik főszervezője szavazást szervezett a résztvevők számára. Hat, az idősek mindennapjait támogató vagy konkrét egészségügyi problémáira megoldást jelentő innovatív ötlet közül lehetett kiválasztani a számukra legjobban tetsző design-t.

Egy város összefogása
Egy ekkora rendezvény sikeres megvalósítása azonban sok szereplőn múlik és számos városi szervezet támogatása által tudott létrejönni. Az Agora Művelődési és Sportház adott otthont az eseménynek. Szervezői a Szombathely2030 programban résztvevő partnerszervezetek, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület, illetve Szombathely MJV Önkormányzata. A Falco Zrt-nek köszönhető a rendkívül látványos raklap installáció, Szova Nonprofit Zrt. – Újrahasználati Központjának a közösségi tér kialakítása. Az eSport Szombathely Egyesület a PS-eivel szervezett örömet az együtt játszó pároknak, míg a Modam Specialty Coffee & Store ízletes és újszerű szendvicseivel látta el a pihenni vágyó játékosokat. Az Alpok-Rehab Kft-nél lehetőség adódott kipróbálni a VR szemüveget, miközben a Ratmayer – Társasjáték Kávézó & Bár közösségi élményt teremtett a rövid, de annál szórakoztatóbb játékaival. Az Eventbox a selfie-gépükkel tette felejthetetlenné a rendezvény pillanatait, a PTE ETK pedig idősszimulátorát mutatta be a fiataloknak.