Zöldülő város – Új felvonás kezdődik a Szombathely2030 Programban

Szombathely egyedüli magyar városként képviselteti magát az Európai Unió Intelligens Városok felhívásában, melynek kiemelt fókuszai a digitális és zöld átállás. Ez adja a nemzetközi keretét a Szombathely2030 fejlesztési programnak.

A rendszeres találkozók, egyeztetések aktuális elemeként a program alapító aláírói ismét összeültek, hogy áttekintsék, ki hol tart a megvalósításban. Szombathely Megyei Jogú Város tanácsnoka, Bokányi Adrienn bemutatta, hogy milyen új irányvonalakat fogalmaz meg az újonnan elindult nemzetközi program. Elmondta, hogy elvárás, melyet a Szombathely2030 résztvevői egyébként eddig is vallottak, hogy legyen kézzel fogható eredmény. Ennek alátámasztására a programban kétoldalú megállapodásokat kell kötni, ahol a város partnerei vállalják, hogy konkrét tevékenységekkel járulnak hozzá Szombathely környezeti fenntarthatóságához (ún. Local Green Deal). Mivel a kidolgozott, 1.000 lakos és vállalkozás által véleményezett, továbbfejlesztett Szombathely2030 program egyik fő célterülete az intelligens zöld város, így az illeszkedés teljesen biztosított.

Ezt követően a PBN egy prezentáció keretében bemutatta az elmúlt félév eredményeit, gyártás-digitalizáció, szociális terület digitalizációja, valamint releváns nemzetközi tevékenységei vonatkozásában. A partnerek áttekintették az elindított új nemzetközi projekteket, és egyeztettek a lehetséges kapcsolódási pontokról. A cél a partner szervezetek minél szélesebb körű integrációja a kutatás-fejlesztésbe és innovációba.

Az egyeztetésen a város meghatározó szereplői vettek részt, mint az Önkormányzat, a Pannon Gazdasági Hálózat képviselői, a Pécsi Tudományegyetem helyi intézményének vezetősége, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet képviselője, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetősége, az Agora Művelődési és Sportház ügyvezetője, a Pálos Károly Szociális Központ intézményvezetője, illetve a Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezető igazgatója.