Szombathely2030 program célja és fókuszterületei

A Szombathely2030 program célja az életszínvonal emelése, a minőségi környezet biztosítása a lakosok és vállalkozások számára, illetve a versenyképesség fokozása, a modern városi lét ösztönzése. A  program fókuszterületein keresztül értéket kíván nyújtani munkavállalóknak, vállalkozóknak, diákoknak és az idősebb korosztálynak egyaránt. A program fókuszában az oktatás és kutatás-fejlesztés áll, mely a sikeres ipari szerkezetváltást és az egészségipari megtelepülést célozza meg.

Egyik fő kulcsterülete az ipari digitalizáció, amelynek célja a térség gazdaságát meghatározó autóipar átalakulásának támogatása, továbbá az egészségügyi ipar létrejöttének ösztönzése, mindezt főként a robotizáció, az automatizáció és a mesterséges intelligencia alkalmazásával, illetve hazai és külföldi start-up-okon és nagyvállalatok közreműködésével kívánja megvalósítani.

Másik kiemelt fókuszterülete a komplex rehabilitáció, ami olyan nemzetközileg is egyedi tesztkörnyezetet jelent, amely a háztartásoktól az idősotthonokon és termálfürdőkön át a virtuális kórházi infrastruktúráig terjed, különös hangsúlyt fektetve a sport, a stroke és mozgásszervi rehabilitációra. Ennek megvalósításához pedig ötvözi az akadémiai és alkalmazott kutatásokat a felhasználói igényekkel.