Az egészségipar és a rehabilitáció szerepe Szombathely jövőjében

Több mint 120 főt vonzott a Szombathelyen megrendezett komplex rehabilitációs szakmai nap.

A Szombathely2030 stratégia egyik alapgondolata, hogy az egészségipar lehet a város jövőjének és gazdasági fejlődésének kulcsa, aminek a kutatás-fejlesztés mellett kiemelt eleme az oktatás is.

Ezért is van nagy jelentősége Szombathely városa számára, hogy a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara újdonságként az idei tanévben indította el a komplex rehabilitáció mesterképzését, nemcsak a pécsi, hanem a szombathelyi képzési központban is. Ennek apropójából a PTE Egészségtudományi Kara és az at.home demonstrációs, tesztelő és fejlesztő központ február 7-én szakmai napot tartottak, több mint 120 résztvevővel.

A rendezvény első blokkjában Bokányi Adrienn tanácsnok ismertette, hogy miként szolgálhatja az egészségipar megerősítése a város fejlődését. Előadásában bemutatta, hogy hogyan válhatnak a kutatás-fejlesztési, innovációs és oktatási szolgáltatások az egészségipari ágazat fontos elemeivé. Ennek egyik állomása egy K+F központ létrehozása, melynek első lépése az at.home intelligens idősotthonszoba megvalósítása volt.

Ezt követően Király Gábor, 108-szoros válogatott labdarugó kapus mutatta be, hogy milyen konkrét terápiákkal valósul már meg most is Szombathelyen a sportolók rehabilitációja, majd Rosta-Pethő Regina az at.home képviseletében a rehabilitáció idősgondozási aspektusait emelte ki. A plenáris szekció zárásaként Prof. Dr. Ács Pongrác, a PTE dékánja bemutatta az újonnan induló komplex rehabilitációs mesterképzés előnyeit a résztvevő diákok, egészségügyi szakemberek számára.

A konferencia célja a mesterképzés népszerűsítése mellett az volt, hogy színvonalas szakmai előadásokkal keretet adjon annak bemutatásához, hogy hogyan kapcsolódik a rehabilitáció más egészségügyi tudományterületekhez, így a szakmai nap második részében a PTE doktoraitól, egyetemi tanáraitól hallhattunk előadásokat, melyek keretében szó esett a traumatológiai sérültek és csontritkulásban szenvedők rehabilitációjáról, ortopédiai betegellátásról, illetve a robotika és virtuális valóság jelentőségéről a modern rehabilitációs folyamatokban.