Szombathely első startup versenye került megrendezésre 2022. október 11-én

6 inspiráló szakmai előadás, 14 kiállító, 3 egyetem, 8 innovatív vállalkozói ötlet, 600 ezer forint anyagi támogatás Szombathely első startup versenyén.

Október 11-én közel 180 látogató gyűlt össze, hogy részt vegyen az Egészségben a jövő – II. Szombathely2030 Konferencián az Agora Művelődési és Sportházban.

A rendezvényt Dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Városának polgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a város aktuális kihívásait, kitérve arra, hogy Szombathely számára kiemelten fontos a többlábon állás megvalósítása, melyet az egészségiparra alapozva kíván elérni. A város egészségipari pozícionálása a Szombathely2030 stratégia és fejlesztési program egyik fő célkitűzése. A szakmai előadásokat Dr. Rab Árpád jövőkutató prezentációja nyitotta, aki közértehető módon, de rendkívül előremutató perspektívákat mutatott be a közönség számára az egészségipar és a digitális transzformáció jövőbeli irányairól.Az egészségipar globális környezetének bemutatása után a régióbeli szereplők jutottak szóhoz. Pályi Zoltán az Egis Gyógyszergyár Zrt. digitalizációs technológiai center vezetője ismertette a a digitalizációs megatrendeket az olyan főbb területeken, mint a felhő alapú technológiák, mesterséges intelligencia, klinikai vizsgálatok, diagnosztika és gyógyászat. Ezt követően a szombathelyi kötődésű Aladdin Medical Kft. és Sensomoniq Technologies Kft. közös termékfejlesztésükről tartottak bemutatót a viselhető egészségmonitorozó eszközök területén.

Az előadások második blokkjában három régióból származó vállalkozás mutatta be fejlődésének történetét. Az automatizált CT alapú 3D rekonstrukció témájába vezette be a közönséget Dorogi Balázs, a Centipede Labs Kft. ügyvezetője. Bakó Balázs, a Szintézis-NET Kft. képviseletében arról beszélt, hogy miképp vált a vállalkozásuk egy pár fős startup-ból a régió egyik meghatározó szoftverfejlesztő cégévé. A rendezvényhez online csatlakozó Antalffy Thomas bevezette a hallgatóságot a Product-Market Fit alapjaiba, illetve vállalkozása, a Smart Respiratory saját termékfejlesztését mutatta be.

A rendezvény fénypontjaként nyolc startup mutatkozott be a szakmai zsűrinek 3-3 percben. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Szombathelyi Képzési Központja, az ELTE Savaria Egyetemi Központ, az Egis Gyógyszergyár Zrt, illetve a MAM Hungária Kft. delegált zsűritagjainak döntése alapján az első helyezett és a 300 ezer forintos fődíj nyertese a Dimedser csapata lett, akik demensek számára fejlesztettek távolról vezérelhető gyógyszeradagolót. A második helyet és a vele járó 200 ezer forintos anyagi támogatást a H3spways csapata nyerte, akik alkalmazásukkal a betegadatok információáramlásának felgyorsítását kívánják elérni, olyan életveszélyes helyzetekben, amikor mentőt kell hívni. Az iPASy csapata nyerte el a harmadik helyezettnek járó 100 ezer forintos nyereményt, akik új diagnosztikai eljárást fejlesztettek a férfiakat gyakran érintő prosztatarák diagnosztizálására.Az Egis Gyógyszergyár Zrt. által felajánlott különdíjat, melynek keretében a szerencsés nyertesek az Egis Tudományos és Technológiai Központjába látogathatnak el, a közönségszavazás alapján a Dimedser és a H3spways csapatok nyerték. A dobogós helyezettek további mentorálási nyereményekben részesültek a StartITup Győr Egyesület és az am-LAB innovációs központ jóvoltából.

Az rendezvény teljes ideje alatt színvonalas kiállítók standjait is volt lehetőség megtekinteni. Több egészségipari kötődésű vállalkozás is képviseltette magát, közül az Aladdin Medical Kft, MAM Hungária Kft, illetve a Csimborasszó Gyermekgyógyászat és Egészségügyi Központ. Kitelepült Szombathely szociális ellátó szervezete, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, illetve az egészséges és mentes életeket promótáló Életkert is, akik kóstolóval várták az érdeklődőket. A rendezvény teljes ideje alatt minden résztvevőnek lehetősége volt kipróbálni az Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából InBody testösszetétel mérést. Az eseményen három egyetemi – PTE, ELTE, Óbudai Egyetem – is standdal jelent meg. A PBN két részlege is kitelepült a rendezvényre. A gyártásdigitalizációval foglalkozó am-LAB és az idősellátás digitalizációjával foglalkozó at.home standjánál is lehetőség volt rövid bemutatók megtekintésére.

A konferencia és startup verseny főszervezője a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület, illetve Szombathely Megyei Jogú Városa volt, de a rendezvény nem valósulhatott volna meg az INPUT Program és a Szintézis-NET Kft szakmai támogatása és partnersége nélkül.

A rendezvény szervezői és támogatói: